Tuesday, August 03, 2010

За Kindle, iPad и безмисленото сравнение между тях

Писах на няколко пъти постинги в различни форуми, с обяснение какво е Киндъл. Ще се проявя отново мързелива и ще копирам тук директно.

За Kindle

Размерът на Киндълите от 1-ва, 2-ра и 3-та генерация е колкото нормална книга. Големият Киндъл (DX) е колкото списание и това вече го прави по-трудно преносим, по-неудобен за държане при четене и т.н. На мен лично никак не ми хареса. Той е подходящ да си четеш у вас разни вестници и списания, ако се абонираш.

Мъжът ми направи доста задълбочено проучване на повечето предлагани на пазара рийдъри преди да си купим Киндъл 2 (февруари 2010). Пробвахме Sony (контраста му не е хубав) и Nook на B&H (достъпа до интернет е ограничен само за САЩ), но Киндъл 2 спечели по различни показатели.

На един амазонски акаунт могат да се ползват до 6 устройства и да четат същите книги (предимно на английски и други чужди езици за сега) неограничено време и брой пъти. Книгите струват средно $5-$10, доста по-евтино от книжното тяло. Когато си купиш книгата, ти я "пращат" на Киндъла автоматично, ако я купиш през устройството. Ако я купиш от компютър, ти я пращат на киндълския мейл (създава се като си купиш четеца) и после си я сваляш от там. Книгата става налична на четеца ти и на сървъра на Амазон - ако я затриеш случайно, да я възстановиш от там.

Дълго време не бяхме купили никакви книги. В нета има доста предложения (примерно читанка.инфо, проекта Гутенберг), от където смъкнат книги.
Читанка.инфо предлага доста богата колекция книги на български във .fb2 формат. С една много юзър-френдли програма (calibre, има я налична както за Линукс, така и за Уиндоус) с 2 клика може да се превърне .fb2 файл, който е свален от Читанка.инфо в .mobi формат (.fb2 не се поддържа от Киндъла, за разлика от .mobi) и да се прехвърлят вече конвертираните книги с още един клик от програмата в четеца.

Тук е момента да спомена, че Киндъла по дифолт НЕ поддържа кирилица, но добри хора са написали неофициална програма (http://blogkindle.com/unicode-fonts-hack), която се инсталира на устройството с 2 клика!!! и проблема приключва. От там нататък всяка книга на български (руски) е прекрасно читаема. Елементарно е на практика, особено като се следват добре написаните инструкции.

Дисплеят е все едно гледаш напечатана книга. Трябва ти светлина, за да четеш, което значи, че екрана НЕ свети, не дразни очите и няма никакви трептения и премигвания.В Амазон се продават и лампи, и калъфи. Аз лично не смятам, че лампа е необходима. Калъф обаче да, особено ако го разнася човек.

Интернетът на Киндъла е през 3G, като на телефоните. Навсякъде, където има фрий уай-фай има достъп.

Може да се сменя ориентацията на изписаното/показаното в 4-те посоки на уреда. Има опция за увеличаване/намаляване на шрифта, разстоянието и т.н.
Поддържа .pdf файлове, но ако искаш да четеш, трябва пдф-ката да е с мин. шрифт 24 пункта, за да е читаем, тъй като горе-спомената опция не работи за готови пдф-файлове. Но пък има безкрайно много програми, които превръщат от пдф в поддържани формати и тогава няма проблем. Но на нас не ни се е налагало да ползваме такива, просто има достатъчно книги в нормални формати.
Има и опция текст-то-спийч, но само за английски текстове, много удобно.
Речникът е само на английски, аз лично го ползвам много.

Най-вероятно изпускам нещо, но за сега толкова.

Kindle vs. iPad - безмислено сравнение

Най-голямата грешка на повечето хора е, че не се интересуват изобщо от вида екрани на Киндъла и на АйПада.
АйПада е просто един поорязан, лек и удобен за държане лаптоп. Т.е. четенето дълго време от неговия екран изморява очите точно толкова, колкото и ако четеш от голям монитор. С две думи - не става за четене на книга повече от 20-30 мин.
Моята цел бе да си купя електронна книга, не нов лаптоп, пък бил и той с фенси форма. Цената на АйПада е по-висока, но и има повече опции, просто защото е друг вид устройство, а не електронен четец. Четенето на книга на него е опция, която я има всеки компютър.
Киндъл има екран с технология и-инк. Очите не се изморяват изобщо. Все едно напечатана книга си отворил.
Ако искаш устройство, което да сторва много книги и да четеш на него - ти трябва истински четец - Киндъл, Нук, Сони или някой от другите. Просто Киндъл би всички останали по важни за мен показатели и за това избрах него. На Сони четеца например не е лош, но има един тънък слой тач-скрийн над и-инк екрана, от който "свети" малко или много като от монитор и дразни също очите.
Та така... Отплеснах се.
Аз съм фен на продуктите на Епъл, въпреки високата им цена, но айПада е направен единствено и само за пари. Един напълно излишен гаджет. Като го представиха в края на януари, направо бях бясна. Очаквах добре обмислен и функционален продукт, а те предложиха съботно-неделно забавление в леглото. Спирам.

Като казваш, че не свети екрана, прилича ли на дисплея на електронните часовници или е друга технология?

Не съм сигурна, че сравнението между дисплей на електронен часовник и и-инк дисплей е коректно.
Дисплеят на Киндъл (и доста други четци) е буквално все едно четеш напечатана книга.
Светещият екран сам по себе си не е проблем, проблемът е, че всеки светещ екран трепти. Тези трептения дразнят очите. Има голяма разлика да браузваш или работи нещо, гледайки монитор всеки ден по 8 часа и да четеш всеки ден книга на същия екран. Погледът е фиксиран, няма дистракция... Честно казано, мързи ме да се обяснявам, тонове инфо има в нета.
И-инк технологията работи така: http://www.eink.com/technology/howitworks.html Крайният резултат е уникален според мен. От там на сетне всеки трябва да си погледне дали го устройва контраста да даден четец. На Сони контраста се губи именно от тач-слоя отгоре. Нук на Барнс&Нобъл има навигационна ЛСД лента отдолу, която свети и се активира всеки път като неволно натиснеш с пръст по нея. Всички други четци са или куче-марка или невъобразимо скъпи, не предлагащи в същото време никакви екстри.
Не на последно място (освен вида на дисплея) изиграха и екстрите, примерно обмяна на книги.

Между другото Киндъл може да се поръча и да се върне за фул рифанд в рамките на 30 дни.

6 comments:

  1. След толкова подробна статия няма какво да ме спре да си купя Kindle :) Благодаря!

    ReplyDelete
  2. Радвам се!:)
    Освен всичко друго, новият Киндъл поддържа кирилица, има 50% по-добър контраст на дисплея и показва по-добре pdf файлове. :)
    Приятно четене! :)

    ReplyDelete
  3. А дали може да се намери на БГ пазара или трябва да се поръчва от някъде? Че след тази статия и аз вече го искам...

    ReplyDelete
  4. Доколкото ми е известно, само Амазон продава Киндъл. Трябва да се поръча от техния сайт.

    ReplyDelete
  5. Най-евтино излиза да се купи от amazon.co.uk с куриерска фирма - Ekont(~36лв) или donesimi.com(~22лв).
    Ако пък не ви се занимава, може да си го купите от myebook.bg, с малка надценка, разбира се.
    Иначе устройството е страхотно.

    ReplyDelete
  6. Случайно попаднбах на този сайт, но все пак ще споделя впечатленията си от Kindle 3. Наскоро си го поръчах от Amazon, дойде до София за 2 дни и е една от най-добрите покупки, които съм парвил през последните години. Машинката е сврух тънка, екрана е супер и не изморява очите дори и след 10 часа чертене, батерията ми издържа около 3 седмици, само бих посъветвал всеки да си купи калъф, защото тук е по-скъпо и ттрудно да се намери подходящ.

    Поздрави !

    ReplyDelete