Tuesday, August 03, 2010

Още за Kindle

Нещо като продължение с елементи на повторение... :)

Киндъл 1 е много бълки. Киндъл 2 е новата генерация. Ние имаме него. (Междувременно излезе и Киндъл 3.) И двата (трите :)) са с размер на стандартна книга, но първия е просто по-дебел и тежък. К2 е 300 грама, по-лек е от последната принт книга, която чета - Брадли метода за раждането.
Между другото, ние си мислехме, че някои четци са с по-голям или по-малък дисплей от други. Оказа се, че всички са с 6-инчов дисплей, просто пластмасата около тях понякога заблуждава. Киндъл ДХ, разбира се, е с по-голям дисплей, но и размерите са му внушителни, има размер на списание, т.е. става в един момент трудно преносим.

За екрана отново ще кажа, че е точно както се вижда на снимките в Амазон и из нета, така изглежда и на живо. Не се шегувам. Бекграундът е наистина толкова бял, колкото е показан. Аз за това няколко пъти писах, че контрастът е перфектен.
Ето снимка, точно така изглежда.

Не помня писах ли, но може да се променя размера на шрифта, да се ротейтва текста в 4-те посоки, да се увеличават белите полета и т.н.

В ибей се намират някакви втора ръка, но съвсем не са толкова евтини. Поне при нас де.
Ние бяхме го виждали за кратко от един приятел, който ни гостува от Сан Франциско миналата година и после обикаляхме да разгледаме останалите и накрая решихме да поръчаме К2, за да видим и него и да пообиколим пак, за да го сравним с останалите, но като пристигна и го разопаковахме, само се спогледахме и казахме, че няма нужда да събираме още студ (беше февруари месец).

Има опция за търсене в текста, да. Точно като на компютър. Освен това може да си водиш бележки, които се събират в една директория Май Клипингс. Изписва ги после с името на книгата, страницата и няколко думи от бележката. По същият начин можеш да клипнеш част от текста, с или без бележка към него.
Най-хубавото е, че има вграден Оксфорт Дикшънари, който е активен автоматично при всяка книга на английски и е достатъчно да извикаш курсора и да го закараш до думата, за да ти се покаже значението й.

Пак за дисплея, pdf-съпорта и другите формати

Контрастът на дисплея не се променя от светлина. Представи си, че четеш напечатана книга. За да я четеш ти трябва светлина - лампа или естествена. Същото е и с Киндъл и другите ел. четци (без айПада, разбира се, той не е електронен четец).
Та, ако си на слънце, няма абсолютно никаква промяна в контраста. Просто все едно имаш по-силна лампа включена.
Ако се върнеш по-назад и разгледаш линка за и-инк дисплеите, технологията и начина на работа, ще разбереш.
Накратко: това са малки графитни частици, които се подреждат с помощта на магнитно поле в желаната форма/текст. Няма електроника в смисъла на електронните дисплеи на игри, монитори, лаптопи.

За книги от нета съм писала (кратко) в първия постинг.
ПДФ съпорта на мен лично не ми харесва. Не може да се променя големината на шрифта в една пдф-ка, а стандартния 12пт е много дребен. Ако си правиш собствени пдф-ки, трябва да ползваш шрифт с размер мин. 28 пункта, за да се чете добре на екрана на Киндъла.
Но ако си смъкнеш книга в който и да е друг формат (аз смъквам от читанка.инфо предимно български, английски от различни места) - fb2, txt, mobi и т.н. можеш да ги конвертираш във формат, поддържан от Киндъл и да си ги ползваш като нормални книги - т.е. да можеш от Киндъл да променяш размера на шрифра и да ползваш другите опции.
Виж пак първия ми постинг в темата, или май втория се пада, там има линкове за програмата.
Ако се интересуваш (или някой друг), бих писала повече подробности за нея.

2 comments:

  1. Страхотен и изчерпателен коментар! Имам въпрос- споменаваш нещо за обмяната на книги като фактор, аз мислех, че това при Киндъл не може да стане и затова се бях насочила към Нук, греша ли?

    А файловете, които теглиш и конвертираш в Киндъл формат- плаща ли се за тях допълнително за конверсията или не?

    Благодаря ти много за синтезираната информация!

    ReplyDelete
  2. Ани, при Нук може да вземеш от друг Нук една книга "назаем" само един път за 14 дни и с това приключва обмяната. При Киндъл, ако са на един акаунт (до 6 уреда могат да са на един акаунт), обмяната е неограничена както за броя книги, така и за времетраенето и броя пъти. Ако не са на един акаунт, при синхронизацията с Calibre просто можеш да свалиш дадена книга от Киндъла на компютъра и да я сложиш после на друг Киндъл, който е купен от друг акаунт.

    Calibre е безплатен софтуер. Т.е. за конверсията и изобщо за каквито и да е манупулации с него не се плаща нищо допълнително.

    Ако имаш други въпроси - питай. :)

    ReplyDelete