За кратко време ми се наложи няколко пъти да обяснявам как приготвям зеления чай и реших да го напиша тук, за да мога да си позволя 2 минути мързел докато копирам и пействам указанията следващия път. ;)
Ето как го правя аз.
Щипват се листенца, колкото се съберат между 3 пръста. Слагам листенцата в чаша. Кипвам вода. Оставям я 30-ина секунди до минута да се успокои. Водата не трябва да ври, когато я сипвате върху листенцата. Заливам с един пръст гореща вода и веднага я изливам. Това се прави, за да се измият листенцата. Листенцата остават в чашата. Веднага наливам нова гореща вода върху тях. След като поизстине, започвам да пия. Не знам колко минути е това - 3-4. Като остане един пръст от чая в чашата, доливам нова гореща вода. Не трябва листенцата да остават сухи, т.е. без вода.
С едни листенца могат да се изпият 3-4 чаши чай.
Чаят не се запарва. Листенцата не се прецеждат.
Зеленият чай обикновено действа диуретично. Възможно е в началото, когато започнете да пиете да действа и разхлабително. Но това е временен ефект, който отминава след 2-3 дни.
Зеленият чай има много нежен и фин вкус. Не си купувайте обаче пакетчета. Те са най-отвратителното нещо, което може да си сложи човек в устата според мен. Опитайте истински цели листенца.
Tuesday, January 20, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment