Monday, January 19, 2009

Everlasting Spring

Ип Ман / Ip Man (2008)

Филм за живота на Ип Ман, един от най-известните майстори във Винг Чун (китайско бойно изкуство). Това не е просто филм за бойните изкуства или за фиктивни герои, това е филм, вдъхновен от една силна и духовна личност.

Ако за вас всички бойни изкуства изглеждат еднакви, ако никога не сте могли да разпознаете на екрана кога се играе Кунг-Фу и кога Карате, тогава за вас това ще е поредният филм за бойните изкуства.
Ако никога не сте чували за Винг Чун и не сте се докосвали до силата му, верояно този филм няма да ви развълнува толкова.

Ще ви разкажа малко за Винг Чун. Китайско бойно изкуство с 300 годишна история и традиция, залага на съществуващия потенциал на всеки практикуващ, Не поема силата на нападателя, а я преобразува, връщайки я към агресора. Движенията произтичат на базата на тактилните (допирните) рефлекси, които са механични и се определят директно от атаката на опонента. По този начин Винг Чун не се поддава на оптически измами и заблуди.

Интересна е историята на Винг Чун. най-разпространената легенда разказва за млада жена на име Им Винг Чун (буквално означава "вечна пролет" или "красиво пролетно време"). След като отказва предложение за брак от местния върховен началник на армията, той казва, че ще анулира предложението си, само ако тя го победи в бой. Тя отива при будистката монахиня Нг Муи, за да се обучава и стила, който те създават позволява на Им Винг Чун да победи военачалника. След това тя се омъжва за нейния избраник и го обучава в този стил, който по-късно е кръстен на нейно име.
Основните принципи на стила са практичност, продуктивност и икономия на движенията.

Филмът за живота на Ип Ман засяга и важен момент от историята на Китай - окупацията от Япония по време на Втората световна война.

Не знам как да ви рекламирам филма, затова няма да го правя. Гледайте го и ако ви докосне, значи духовността е преляла от екрана.

Информация за Ип Ман на български: http://wingtsun-bg.com/pages/02-wingtsun/06-maistori/gm-ym.htm

No comments:

Post a Comment